söndag 2 november 2014

Olika synålar och vad de används till

Nåldjungeln kan vara snårig och svårnavigerad, här nedan följer information som kan göra ditt arbete lättare.
Ju tunnare tyg du syr i, desto tunnare nål skall du använda. Anpassa nålval efter vilket tyg du syr i.
Det finns en tumregel att man bör byta nål efter att ha sytt effektivt i 8 timmar, men olika material sliter olika mycket på nålarna.

Knappnål
Finns i en uppsjö olika varianter, som vanliga små enkla i metall, nålar med plastknopp, extra långa quiltknappnålar osv. Vilka nålar du använder är i mångt och mycket en smaksak, men vassa nålar är alltid en fördel.

Synål
Synålar för handsömnad finns i oräkneliga varianter med olika stort öga och olika tjocklekar. Samma gäller på dessa som på symaskinsnålarna - ju tunnare material desto tunnare nål.

Symaskinsnålar
  • UNIVERSAL
    En nål som funkar till det mesta, såväl vävda tyger, vissa stickade och syntetmaterial. Nålen har en liten kulspets (alltså lätt trubbig) vilket gör den mångsidig. Universalnålen passar i de flesta maskiner och är den vanligaste nålen när man syr i vävda tyger, både bomull och syntet.
  • BALL POINT
    Även känd som jerseynål, en nål med helt trubbig udd, vilket gör den idealisk för alla typer av trikå, som jersey, interlock, collage, velour och så vidare. Denna nål skjuter tygets fibrer åt sidan istället för att skära av dem som en vass nål skulle, därigenom slipper man hål i tyget vid sömmen.
  • STRETCH/MICROTEX
    En nål designad speciellt för tyger med tvåvägsstretch, som lycra, mesh, spandex och andra mycket elastiska syntetiska tyger. Passar även bra till att sy i resår med.
  • JEANS / DENIM
    En mycket vass och nål som är behandlad för att klara av högre belastning och därför inte knäcks lika lätt som andra nålar, speciellt utformad för kraftigare tyger så som denim, canvas, twill och så vidare.
  • METALLIC
    En nål med större öga, tänkt för att sy och brodera med rayon och metalltråd. Det stora ögat gör att trådarna matas fritt genom nålen utan att delas, frasas upp eller brista. Nålen kan också användas till annan sömnad i vävda tyger, med fördelen att den är lätträdd tack vare det stora nålsögat.
  • SHARPS / MICRO FIBER
    Nål för mycket tätvävda, fina tyger så som silke, microfiber också så vidare. Även bra till quiltning med tyg och vadd eller bomull. Även denna nål har härdat skaft som hjälper den att klara många lager tyg. Den skarpa udden gör också att denna nål syr snygga knapphål.
  • QUILTNING
    Nål speciellt utvecklat till quiltning, även denna n¨l är härdad för att klara många lager tyg, vadd och bomull. Det härdade skaftet gör också att nålen inte böjs, utan ger fina raka raksömmar.
  • LÄDER
    För äkta läder. Lädernålen har en skärande punkt och används för sömnad i läder, mocka och andra tungsydda material. Nålen fungerar som en mejsel och skär sig genom materialet. Använd inte med ultra mocka, syntetisk mocka eller PU konstläder.
  • TOP STITCH
    Extra stort öga rymmer tjock dekortråd. Extra skarp udd tillåter nålen att penetrera lätt genom alla tyger.
  • BRODERI
    Broderinålen är utformad för maskinbroderi. Nålen har ett större öga för att tråden ska glida fint. Nålen är speciellt formad för att undvika hoppstygn när tyget rör sig upp och ned snabbt som det gör vid maskinbroderi.
  • HÅLSÖM / WING (HEMSTITCH)
    Denna nål har små blad på sidan som skär små hål i tyget, för dekoration.
  • TVILLINGNÅL
    Tvillingnål är två nålar med ett gemensamt fäste. Perfekt till att sy dekorsömmar och stickningar. Oumbärlig vid kantning utan täcksmsmaskin. Ger en dubbel, stretchig söm. Tvillingnlar finns i många olika utföranden, som ballpoint, denim, stretch osv. Se tidigare förklaring på hur dessa ska användas.
  • TRILLINGNÅL
    Som tvillingnålen fast med tre istället för två nålar. Till dekorsömmar. Sy sakta med dessa nålar!
  • SJÄLVTRÄDANDE / HANDIKAPPNÅL
    Denna nål trär man lätt genom att dra tråden mot en öppning i sidan av nålsögat, lämpar sig väl för synskadade eller personer med fysiska handikap som inte kan trä vanliga nålar. Finns endast i universalutförande.

NÅL TILL OVERLOCK / COVERLOCK /TÄCKSÖMSMASKIN
Många ovan nämnda maskiner använder samma nålar som vanliga hushållsmaskiner, men vissa kräver specialnålar så som en lite längre nål (EL). I bruksanvisningen brukar det vara specificerat vilken typ av nål just din maskin behöver för att fungera bäst. Annars gäller samma som i vanliga symaskinen, att anpassa nålen efter vilket material du tänkt sy i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar